Troha-Dil sudjeluje na izgradnji energetski nezavisne kuće u Osijeku

12. 01. 2007. Događanja
Troha-Dil sudjeluje na izgradnji energetski nezavisne kuće u Osijeku

Uz još petanestak domaćih i stranih investitora, tvrtka Troha-Dil d.o.o. uključila se u jedinstven projekt koji su pokrenuli Grad Osijek i tvrtka Solar System – izgradnju energetski nezavisne kuće na obali Drave. Riječ je o objektu od gotovo 500 četvornih metara.

- U svijetu postoji niz sličnih objekata, no kuća u Osijeku jedna je od rijetkih koja će objediniti gotovo sve poznato u tehnologiji 'pasivne solarne gradnje'. Investitori očekuju da će kuća biti u skupini malobrojnih koje sve potrebe za energijom zadovoljavaju same i vjerojatno jedina energetski nezavisna kuća u jugoistočnoj Europi. Osim Grada Osijeka koji je darovao zemljište i tvrtke Solar System, u ovom projektu sudjeluje velik broj domaćih i svjetskih tvrtki iz područja graditeljstva, elektronske i električne opreme te opreme za grijanje. Prema današnjim mjerilima, riječ je o relativno skupom projektu koji se ne može brzo isplatiti uštedama u grijanju. No, rezultat je etalonski objekt na kojem će se mjeriti svi tehnološki i financijski efekti mnogih novosti u gradnji i opremanju koje smo primijenili – istaknuo je voditelj projekta Goran Pichler.

Jedan od glavnih ciljeva pasivne kuće jest ušteda energije koja se, između ostalog, postiže i savršenom izolacijom. Upravo zbog toga voditelji izgradnje osječke pasivne kuće obratili su se za pomoć Troha-Dilu. Naša tvrtka donirala je prozore i vrata za izgradnju, koji će ovom objektu osigurati vrhunsku toplinsku, ali i zvučnu izolaciju.

Najvažniji 'solarni' dio kuće je veliki staklenik u sredini objekta sa masivnim zidovima koji upijaju toplinu sunca. Zajedno sa skladištem topline ispod staklenika, ovaj dio teži preko 200 tona, a akumuliranu energiju sunca zimi može zadržati i nekoliko dana. Kuću može zagrijati i najslabije zimsko sunce, prije svega zbog pasivnog primanja sunčeve energije, ali i zbog iznimno debele izolacije fasade, krova i podruma. Stručnjaci slovenske URSE razvili su sustav koji ima karakteristike toplinske zaštite oko pet puta bolje od prosječne kuće u Hrvatskoj, a ugrađeni prozori imaju bolja svojstva izolacije od normalnog zida.

Uz gradnju se razvija i složeni sustav mjerenja svih važnih parametara za funkcioniranje objekta. Projektiran je kompjuterski vođen i potpuno automatski sistem mjernih sondi za temperaturu i vlagu, uređaja za prihvat i obradu podataka koji će dokumentirati svaku promjenu u prostoru, strukturi podova, svih zidova i krova objekta.

Na oko 160 četvornih metara prostora uredit će se i Centar za uštedu energije. Bit će to neprofitna institucija u kojoj će građani bez ikakve naknade vidjeti i naučiti kako na najbolji način uštedjeti energiju u gradnji, sanaciji i rekonstrukciji kuća i stanova te što lakše upotrijebiti obnovljive izvore energije.